Årets Hantverkare öppnade nya dörrar

M Degerstedt bygg är ett mellanstort företag i Filipstad i Värmland som två år i rad blivit nominerade till Årets Hantverkare. 2016 kom de tvåa och 2017 fick de äran att gå upp på scen och ta emot priset Årets Byggföretag i kategorin små-/ medelstora företag.

M Degerstedt Bygg grundades för 13 år sedan av Mattias Degerstedt som då var ensam snickare i företaget. Nu 13 år senare är de 17 anställda och kan idag erbjuda helhetslösningar för sina kunder.

– Det enda som saknas i bolaget just nu är elektriker och rörmokare, säger Mattias.

Senaste åren har bolaget gått spikrakt uppåt och har ökat sin omsättning med 2-3 Mkr per år. Mattias ger allt beröm till sin personal som han menar är A och O i företaget.

Sedan vinsten i Årets Hantverkare märker Mattias att företaget fått en helt ny typ av respekt och varumärket M Degerstedt bygg har fått sig en rejäl skjuts.

– Vi gör jobb överallt och man märker som till exempel när vi var i Stockholm senast gick jag in på en bygghandel, plockade med mig materialet jag behövde och när jag skulle visa legitimation så kände personalen igen mig och svarade att det var lugnt, att jag behövde inte visa leg. Jag var där för två år sedan, det är omöjligt att hon känner igen mig. Det är definitivt på grund av hantverkargalan och Årets Hantverkare.

Vi får en helt annan respekt nu än innan vi blev nominerade till Årets Hantverkare.

Årets Hantverkare har blivit en kvalitetsstämpel.

– Jag såg för ett tag sedan att en tidigare kund sålde sin villa i Örebro där vi renoverat övervåningen. Mäklarfirman skrev ut i annonsen att det var vi som renoverat övervåningen och att vi är årets hantverkare. Vårt varumärke förknippas med kvalité, berättar Mattias.

Det har även öppnat andra dörrar.

– Vi fick möjlighet att vara med i tv programmet duellen på SVT tack vare vinsten Årets Hantverkare på Hantverkargalan.

Folk vet vilka vi är på grund av Årets hantverkare och Hantverkargalan.

Första gången Mattias hörde talas om Årets Hantverkare och Hantverkargalan var när de fick mejlet om att de blivit nominerade för två år sedan. De var helt säkra på att allt var en bluff och att någon försökte skämta med dem. När de insåg att det var på allvar så bokade de biljetter till galan på Hamburger Börs i Stockholm och där började nervositeten kicka in. De vann inte det året men året därpå blev de nominerade igen och vann då titeln Årets Byggföretag i kategorin små-/medelstora företag.

– Det var lite som när man får barn – man vet inte riktigt hur man ska bete sig. Det var en stor lycka. Konstaterar Mattias.

Galan tycker Mattias är ett viktigt initiativ eftersom man idag ser så mycket negativt om branschen i och med fuskbyggarna och andra TV program.

Jag tror att det är bra och att man får se andra ansikten än de som är dåliga. Den här galan och priset lyfter hantverkarna och det ger dem uppmärksamhet för något som de gjort bra.

Till andra som siktar in sig på att vinna ett pris på Årets Hantverkare tipsar Mattias om att jobba för att ha personal som man kan lita på som i sin tur skapar nöjda kunder. Att även skapa en dialog med kunderna tror han är väldigt viktigt. Fler tips från vinnare av Årets Hantverkare hittar du här.

– Ser man att arbetet kommer springa iväg i pengar, var ärlig och ta kontakt med kunden tidigt. Förklara direkt hur läget ser ut och få till en dialog om vilka möjligheter som finns. Se till att lyssna på kunden.
Läs mer om Årets Hantverkare och Hantverkargalan här.