Allt du behöver veta om höstplanteringar

Den bästa planteringstiden är nu på hösten. Nu kan du plantera olika typer av lökar samt buskar långt in på höstkanten. Jorden är naturligt fuktig på hösten vilket gör den till den perfekta tiden att plantera eftersom att växterna lätt kan etablera sig.
Vi har samlat några tips som hjälper dig att lyckas med din höstplantering.

Det kan du plantera

På hösten kan du plantera de flesta växter och buskar, så som perenner, träd och buskar men även lökar av olika slag. Nästan allt som är krukodlat går att plantera när som helst på hösten så länge det inte är tjäle i marken. Dock kan du inte räkna med att kunna plantera växter som inte är tillräckligt härdiga för kylan. Mindre härdiga växter behöver oftast en sommar på sig innan de klarar en vinter.

Träd & Buskar

Rododendron och barrväxter kan planteras på hösten men inte för sent. Jorden måste vara så pass varm att busken kan etablera ett rotsystem i jorden. Buskar och träd som är lövfällande kan planteras så länge som du kan gräva i jorden fram tills att tjälen kommer.

Lökar

Om du vill ha en riktig vårhälsning när den knackar på dörren i Mars är det dags att plantera vårlökar nu under hösten. Tänk på att välja lite olika lökar när du planterar så att du har en lång blomning under våren. Snödroppe och krokus är tidigast, sedan kommer blåstjärna, balkansippa och påskliljor. Därefter kommer pärlhyacint och tulpaner.

Perenner

Perennerna kan du plantera långt in i oktober. Plantera dock inte senare än Oktober eftersom att det finns risk för att den inte rotar sig tillräckligt bra då. Har du redan en perenn? Under hösten är det perfekt att flytta samt dela på perenner. Du ska dock inte plantera växter som vill ha sandig jord då chansen att de klarar vintern inte är så stor.

Behöver du hjälp med din höstplantering? Hitta ett trädgårdsproffs nära dig här.

Leave a comment