9 tips: Så fixar du julstämningen på nolltid

Det är inte alltid helt lätt att hitta julstämningen när snön saknas och det mest är grått och regnigt ute, om du inte bor högre upp i landet det vill säga. Vi har samlat 9 snabba tips som snabbt hjälper dig hitta julkänslan utan att det behöver kosta för mycket eller tar massa tid.

1. Dofterna

En kvist gran eller tall för under för julstämningen i kroppen, då den trygga doften av jul sprider sig i hemmet

Dofterna gör stor skillnad för stämningen och det behöver inte innebära en massa krångel och stök, utan det kan också vara med små enkla medel. Dofterna kan få oss att associera till julen under vår barndom eller till minnen som vi kopplar till julstämningen. Fundera ut vilka dofter du associerar med jul och försök få fram den doften. Doften av gran förknippar många med julen. Om du inte vill ha en riktig gran hemma så kan du ta en några grenar och sätta i en vas för att fortfarande få doften att sprida sig hemma utan att ha granris över hela golvet.

2. Belysningen

Ta lite extra långa mornar, tänd lamporna i fönstren och sätt dig ner en stund och njut av en kopp te, kaffe eller varmchoklad. Tänd några ljus runt omkring dig och andas en stund innan dagen kommer igång. Det finns även härliga ljus som doftar jul så kan du slå två flugor i en smäll.

3. Baka

Baka kakor och låt dofterna spridas i hemmet

Baka något gott! Det behöver inte vara så krångligt. Det räcker med att du köper en färdig pepparkaksdeg i affären för att spara tid. Värm gärna glögg och drick under tiden för att maximera upplevelsen.

4. Julmusik

Passa på att lyssna på julmusik samtidigt som du bakar. Då är det nästan omöjligt att inte känna få en känsla av julstämning. Sätt ihop en spellista med dina julfavoriter och och sjung med samtidigt som du känner julstämningen spridas i kroppen.

5. Blommor

Röda amaryllis är ett klassiskt jultecken

Om du inte känner att du vill byta ut alla dina krukväxter mot amaryllis eller julstjärnor satsa istället på att köpa amaryllis som snittblommor. Minst lika snyggt plus att du slipper hålla på och fixa med dina tidigare krukväxter. Om du bara ska välja en blomma så satsa på hyacinten med tanke på att den doftar så mycket jul.

6. Gå på en julmarknad

Det kryllar av julmarknader såhär års, och oftast är de gratis att gå på. Passa på att åka dit en söndag, strosa runt, provsmaka honung, korv och knäckebröd från handlarna och köp nygjorda brända mandlar.

7. Var personlig

Använd det som du personligen förknippar med jul. Det kan vara allt ifrån att baka familjereceptet på lussebullar, barnens egen gjorda smällkarameller till att hänga upp julgranskulan som varit med i flera generationer.

8. Titta på en julfilm

Grinchen är en härlig film som hjälper till att skapa julstämningen i kroppen

Sätt på dig en pyjamas, ta med dig dina nybakade pepparkakor, tänd några ljus runt omkring dig och slå dig ner framför en julfilm. Ta en nostalgitrip till Whoville med Grinchen eller häng med Will Ferrell i Elf i ett par timmar.

9. Stressa ner

Tänk på att planera i god tid så att du inte känner dig stressad eller pressad inför julen. Julen är en tid att umgås med nära och kära, inte att stressa ihjäl sig för att hinna med det som man anser vara måsten på julen. Skala ner eller ta hjälp om det behövs. Att boka in en storstädning innan jul kan vara precis den där hjälpen som du behöver för att få ner stressnivåerna och kunna njuta lite extra.

Få prisförslag på storstädning

Skapa offertförfrågan