9 steg: Fixa trädgården inför hösten

Nu när hösten gör sitt intåg så är det dags att städa bort sommaren och förbereda trädgården och huset för hösten. Det handlar inte bara om att få växterna att överleva vintern och få det att se snyggt ut för hösten utan även om att fixa iordning inför nästa sommar. Här är 9 steg för att se till att trädgården och huset klarar av hösten och så trädgården blommar för fullt till nästa vår och sommar.

Se till att få ner vårlökarna i jorden

Hösten är en jättebra tid för att plantera allt det som man vill ska blomma till nästa år. Det gäller exempelvis bärbuskar, fruktträd och vårblommande lökar som krokusar och pärlhyacint. Hösten är dessutom en bra tid för att föröka sina växter. Gräv upp dina perenner och slå en spade i mitten så har du två växter till nästa år.

Förbered gräsmattan

Under hösten kan det bildas mossa i gräsmattan så det är lämpligt att sprida ut mossmedel under höstmånaderna september-oktober. Under senhösten börjar gräset att förbereda sig för vintern och då är gödselmedel speciellt avsett för hösten bra att sprida ut. Höj klipphöjden en inställning till sista klippningen för året. Kratta och städa noga upp gräsmattan innan kylan och snön hunnit lägga sig.

Ta en titt på taket

Nu när hösten är på intåg så är det hög tid att laga eventuella skador för att förebygga mer kostsamma renoveringar och fuktskador.

Rensa hängrännor och stuprör

Fuktskador är en husägares mardröm. De är ibland svåra at upptäcka i tid och kan leda till långdragna och kostsamma renoveringar. Därför är det bra att förebygga detta genom att rensa hängrännor och stuprör för att undvika stopp. Läs mer om hur du kan undvika fuktskador här.

Skörda

Nu är det högtid att ta upp det som finns kvar i grönsakslandet. Passa på att frysa in bären till vintern eller gör mängder med sylt.

Trädgårdsmöblerna

Vill du att dina trädgårdsmöbler ska hålla under nästa säsong också så är det en bra idé att rengöra och ställa undan dem.

Tömma vattenslangen

Under september så är det även dags att tömma vattenslangen och stänga av eventuellt trädgårdsvatten. Se till att göra det innan frosten kommer!

Plantera frosttåliga växter

Bara för att sommaren är slut så innebär inte det att det är slutet för en fin trädgård. Plantera istället frosttåliga växter så som ljung, penséer och kärleksört.

Planera för julen

Det är under september/oktober dags att börja prata med din lokala blomsterhandel när amaryllis- och hyacintlökarna måste börja drivas upp! Vem älskar inte att ha fullt av blommande amaryllis och hyacinter under julen?

Leave a comment