5 viktiga saker att tänka på vid val av badrumsbelysning

Badrummets belysning kan göra ett litet rum till en plats där livet blir så mycket bättre. Tidiga kalla vintermorgnar blir varma och fulla av energi i badrummet som känns som ett spa. Elektroniska installationer i våtrum kräver fackmän och det kan vara klokt att ta hjälp av experter för att planera och installera med goda resultat. Här är 5 viktiga saker att tänka på vid val av badrumsbelysning.
 
1. Säker och laglig belysning
Det är viktigt att inte handla belysning till badrummet utan att först vara medveten om vad som är lagligt. Om det finns en golvbrunn i badrummet så måste lamporna och armaturen har IP-klassning på minst IP21. Lampor som installeras ovanför bad och dusch ska ha IP 44, och lampor i golv IP 65. Med hjälp av fackmän så blir det rätt!
2. Rent i badrummet
Visst är det mysigt med mjukt och lite dimmigt ljus men badrummet måste också hållas rent. Det kräver badrumsbelysning som gör att man ser i alla vrår. För barnfamiljer så kan man hitta smarta lösningar som gör att det blir lätt att slå på och av lampor som lyser upp ordentligt, men att det också finns belysning för stunder då badrummet ska erbjuda mer mys.
Cute toddler learning how to wash his face
3. Ljus vid spegel
Badrummets spegel är en plats där man kan behöva särskild belysning. Det är rätt så vanligt med badrumsskåp som har inbyggda lampor. De ger ett ljus som inte bländar och som gör att det blir lätt att ta hand om sminkning, rakning och insättning av linser. Ett tips är att låta ljuspunkten komma från en punkt som motsvarar ansiktshöjd hellre än från en punkt ovanför spegeln.
4. Undvik lampor som bländar
I ett badrum så kan det lätt bli så att man placeras belysning så att den bländar. Det särskilt med spotlights. Det är viktigt att planera spotlights som ska placeras i tak och på andra platser. De måste sättas på ett sätt som gör att man inte upplever att lampan bara irriterar. Med en ljuspunkt inne i själva lampan så åstadkommer man för det mesta en bättre spotlighteffekt.
5. Spara på energi
Idag finns det många smarta lösningar för badrumsbelysning som är energisnål. Den är också säkrare på så vis att den inte alstrar värme så som traditionella glödlampor gör. LED är ett exempel på teknik som passar bra i badrummet. Med LED så behöver man inte samma ventilation som andra lampor kräver.
Det går också att välja fiberoptiklampor som är av glas eller plast. Dessa är också smarta på så vis att de inte ger ifrån sig värme. Inte heller spänning vilket är en stor fördel i ett badrum. Precis som LED så spar fiberoptiken på energi men den är dyrare än LED och halogenlampor.
 
Har du ett badrumsprojekt du vill sätta tänderna i? Anlita ett proffs