5 tips från proffsen för dig som behöver byta fönster

Ett byte av fönster handlar inte bara om att uppdatera och försköna. Med rätt typ av fönster så kan du sänka energikostnader och få en inomhusmiljö som är behaglig och trivsam. Det går bra att byta fönster året om. Då du väl passar på att byta och renovera så kan det vara smart att förbättra mer än utseende.
 
Här är några smarta tips från fönsterproffs för dig som vill byta fönster:

  1. Ska du renovera eller byta fönster?

Det här är en av de första frågorna som du ska ställa dig. Det kan ju vara så att huset har riktigt fina fönster som du vill bevara. Saker som kostnad kommer att få betydelse. Men frågan är hur långt du är villig att gå för att bevara det gamla. Med nya fönster så finns det ju viktiga fördelar. Som till exempel energisnålhet och bättre funktion.

  1. Design och funktion

Modern fönsterdesign beaktar att du vill putsa både insida och utsida själv. Designen ger dig fönster som är lätta att använda och underhålla. Med olika lägen så väljer du precis hur öppet fönstret ska stå.
God funktion förhindrar också problem som kallras. Kallras är kall luft som faller ner till golvytan och sedan skapar drag omkring dina fötter. Installerar du nya fönster så får du bättre isolering samtidigt som du kan välja en vacker design som stämmer väl överens med husets arkitektur.

  1. Material och kostnader

Kostnaden för fönsterbytet kommer att få betydelse. Det finns en gräns för budgeten men det är viktigt att tänka på vad du får för pengarna. Klassiska tvåglasfönster är billigare än treglasfönster. Det är viktigt att du ser på de besparingar du kan få med en viss fönstermodell.
builder measuring a window using a tape measure and pencil
Beakta inte bara hur fönstret kan dra ner på dina kostnader för uppvärmning och nedkylning. Om det kräver mindre underhåll och håller längre så är det också kostnadseffektivt. Sedan så är det förstås så att fönsterlösningar som takkupoler och takfönster kostar lite mer än vanliga fönster för fasader.

  1. Fönster och elräkningen

När du vill spara pengar på dina nya fönster så är det U-värdet du ska se på. Det ska vara så lågt som bara möjligt. Dessutom så finns det idag energimärkning som du kan använda som vägledning för att hitta rätt. Diskutera saken med en fackman som kan se på ditt hus och ge ett förslag som kan spara på din elräkning samtidigt som ditt hem blir trevligare att vistas i.

  1. Byta ett eller alla fönster

Egentligen så är det kanske bara ett eller två fönster som börjar se sorgliga ut. Men det kan ändå vara värt att byta alla fönster samtidigt. Du kan få ett erbjudande som gör att varje enskilt fönster blir billigare.
Dessutom så är det givetvis så att du med en komplett lösning för alla fönster i hemmet kan påverka kostnader för uppvärmning på ett markant sätt. Du bör be om en offert för byte av alla fönster och räkna på vad du kan spara på en totalrenovering då du ändå tar tag i saken.
 

För assistans med dina fönster, vänd dig till ett av våra proffs!