5 tips för att lyckas med ditt altanprojekt 

För att altanen ska bli den plats som ni drömmer om så ska den utformas på rätt sätt, gärna med hjälp av ett proffs. Då det redan finns en färdig uteplats så behöver ni kanske inte bygga nytt. Med rätt så enkla medel så leder ert altanprojekt till ett extra uterum. En plats där det är mysigt att umgås och bara vara då vädret tillåter det.
 

Så här lyckas du med ditt altanprojekt

1. Se till förutsättningarna
Oavsett om du ska bygga en altan eller vill utveckla det som redan finns på plats så gäller det att tänka rätt. Storleken på altanen styrs av hur stor trädgården är. Tänk på att du kanske inte ser det ett tränat öga kan upptäcka. Det går kanske att bygga altanen i en vinkel som ger mer plats på ett helt naturligt sätt.
2. Tänk på insyns- och vindskydd
Ett plank som löper runt hela eller bara vid vissa delar av altanytan kan vara bra på flera sätt. Insynsskydd är viktigt. Även om ni trivs med era grannar så är det inte alltid så att ni vill att de ska veta precis vad ni gör på altanen. Insynsskyddet är också ett vindskydd. Det gör att ni kan sitta utomhus, grilla och ha det trevligt även då det är lite blåsigt.
Terrace with garden furniture and typewriter
3. Möbler som ger förvaring
Ta till vara på ytan som finns med smarta möbler. Det går till exempel att bygga bänkar som också är förvaringslådor. I dessa placerar ni saker som dynorna som ni vill ha på bänken då ni sitter på den. Det går också att bygga ihop en altan med en mindre bod. Det ger utmärkt förvaring som smälter samman fint med altanens arkitektur.
4. Ljusa och varma kvällar
För att kunna sitta ute och umgås på altanen en sen kväll så behövs det ljus. Betänk hur det går att använda spotlights och utomhuslampor på ett bra sätt. Det kan också finnas intresse av någon form av uppvärmning vid sittplatser då ni planerar utomhusaktiviteter under vår och höst. Med ljus och värme så blir altanens yta ett extra rum där det alltid finns frisk luft.
5. Sköt om din altan!
När ni har renoverat eller byggt en ny altan så är det viktigt att fortsatt sköta om den. Missa inte att impregnera trä. Det går att göra med linfröolja. Kanske är det dags för att måla allt trä i en ny färg för att fräscha upp och förnya.
Ett altanprojekt är egentligen aldrig slutfört. Genom att ta hand om altanens trädpartier och sköta den inredning som finns på den så förblir platsen trivsam och vacker. Ta för vana att underhålla altanens alla delar inför varje säsong. Då blir det också dags för mindre altanprojekt för att uppdatera och förbättra uteplatsen.
 

 Vill du få hjälp med ditt uterum eller altan? Anlita ett proffs

 
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *