3 tips för dig som ska bygga drömbryggan

Sugen på att bygga en brygga? Här är några saker du behöver tänka på innan du drar igång.

Är det dags att bygga ny brygga på landstället i sommar? 

Om du har hus eller landställe vid vattnet är det alltid extra mysigt att ha en fin brygga att bada från. 

Vi har samlat några tips om vad du behöver tänka på innan du börjar bygga din brygga.

Hitta hjälp via Dorunner

”Ett tillstånd som de flesta behöver när de bygger brygga är ett strandskyddsdispens”

1. Undersök tillstånd

Innan du startar är det viktigt att du undersöker vilka typer av tillstånd du behöver för att bygga din brygga. 

Ett tillstånd som de flesta behöver när de bygger brygga är ett strandskyddsdispens, ett sådant utfärdas av kommunen eller länsstyrelsen. 

Strandskyddsdispens  krävs för att få bygga, gräva eller anlägga något i direkt anslutning till vatten. I vissa fall krävs det även bygglov för bryggan, till exempel om det är flera ägare som i en samfällighet.

2. Välj brygga

Det finns flera varianter på bryggor. Beroende på vilken havsbotten, vilket havsdjup samt vilka typer av väder/vinförhållanden ni har finns det bättre och sämre bryggalternativ. 

Om ni tillexempel har en lerig botten passar pålade bryggor bättre eftersom att det är en stabil lösning. Då pålar man fast bryggan i havsbotten, vilket ofta är skapar en hållbar brygga. En annan variant är flytbrygga, det är flytkonsoller som flyter på vattnet. Fördelarna med flytbrygga är att det är enkelt att montera samt ta upp den under vintern. 

Ett tredje alternativ är en fast brygga med stenkista, också en stabil brygga som håller i många år. Då använder man kistor i trä eller glasfiber och fyller de med sten. Därefter byggs ett ramverk runtom kistorna, som vanligtvis är i trä.

3. Välj rätt material

Vilket material du väljer till din brygga beror såklart på vilken brygga du väljer och vilken typ av sjöbotten det är där din brygga ska ligga. Oavsett vilken brygga du väljer så är det bra att välja ett material som gör att bryggan håller i flera år framöver. 

Det är även viktigt att välja ett förankringsmaterial som tål vatten, om du till exempel väljer att bygga en flytbrygga. För att din brygga ska hålla lite extra länge är det även bra att behandla den med olja eller såpa. 

Viktigt att tänka på!

Se till att ha botten där pålarna ska ner är fast. Annars finns det risk att bryggan så småningom kommer att sjunka. 

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Vill du få hjälp med att bygga din drömbrygga? Vi på Dorunner löser det åt dig. 

Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

Kom i kontakt med flera hantverkare snabbt och enkelt med vår digitala tjänst. Få upp till fem offerter och jämför kostnader för ditt drömprojekt i lugn och ro.

Fler artiklar inom Uteplats

Bygga pergola – vad kostar det?

Funderar du på att förgylla trädgården med ett extra rum?

Att bygga en pergola kan vara ett utmärkt sätt att investera i något som tillför både mervärde och funktionalitet i ditt hem.

I den här artikeln kommer vi att utforska olika faktorer som påverkar kostnaden för att bygga din drömpergola.

Läs mer »
Bygg ett uterum och få en längre säsong

Bygga uterum – allt du behöver veta

Funderar du på att bygga ett uterum men vet inte riktigt vilken typ som passar bäst eller vilka regler som gäller? Här listar vi olika sorters uterum och vad du behöver ha koll på för att komma i mål.

Läs mer »