Tänk på det här om du ska anlägga damm

Det är många som drömmer om en liten porlande damm under sommarhalvåret som skapar harmoni i trädgården. Antingen så tar du hjälp eller så anlägger din damm alldeles själv. Här har vi gjort en enkel guide om vad du behöver tänka på innan du börjar med ditt dammprojekt.
Placering & Storlek
Tänk noggrant igenom placeringen av dammen. Den ska helst vara synlig från både huset och i trädgården, så att ni kan njuta av er damm så mycket som möjligt. Undvik att placera den under några träd i din trädgård, då slipper du rensa dammen på löv eller barr alltför regelbundet. Träd skuggar även dammen, vilket inte är bra då den behöver solljus minst 5 timmar om dagen för att växter och fiskar ska trivas. 
animals-fish-fishes-213399
Ska fisken kunna övervintra i dammen är det även viktigt att dammen har en djuphåla på minst 70 cm. Antalet fiskar bör dessutom anpassas efter hur stor dammen är.
De viktiga vattenväxterna
Vattenväxterna är viktiga för att din damm ska ha ett klart och friskt vatten. Du ska ha ungefär halva dammen täckt med växter, nästan alla sorters växter är bra för din damm. Eftersom att alla växter inte vill stå på samma djup är det bra att skapa grunda zoner på botten för växterna när du konstruerar din damm.
Dags att gräva dammen
Efter att du har planerat dammen utifrån funktion, vision och skiss på storlek är det dags att börja gräva den. Djupet i dammen ska motsvara storleken, om dammen är större är det alltså bra om den är något djupare. Tänk igenom hur pump samt annan utrustning ska placeras och monteras. Vid själva grävmomentet är enklast om du tar hjälp av en grävare som har en grävmaskin. Efter grävmomentet är det viktigt att välja en bra duk till dammen, det kan du få hjälp med i de flesta välsorterade bygghandlarna. Sist men inte minst är det upp till dig att dekorera dammen med växter och fiskar.
Behöver du hjälp med din damm? Hitta ett proffs nära dig här

1 comment on “Tänk på det här om du ska anlägga damm

  1. Inga fiskar i svenska prydnadsdammar! Det leder bara till djurplågeri. Titta på den jättestora dammen vid orangeriet, SCASS, Botanikum, Uppsala universitet. Där dog alla de stora karparna för några år sedan bara därför att vintern blev hårdare och varade längre än förväntat. Det räcker inte med att dammen har ett djup på 70 cm. Om dammen blir för varm, det börjar bildas alger eller annan växtlighet dör fiskarna av syrebrist. Varför experimentera med levande varelser? De dör förr eller senare eftersom det är omöjligt att reglera dammens egenskaper så exakt som det behövs. Syrebrist, infrysning, övergödning och överpopulation är bara några risker som förr eller senare leder till djurplågeri. Har någon tänkt på hur gott det är för måsar, trutar, kärrhökar eller andra rovfåglar att få sig en enkelt införskaffad lunch dagligen genom att plocka upp en fisk från en liten damm. Ja! till trevliga dammar. NEJ! till djurplågeri i dammarna. Tack.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *