Dags att bygga altan? Tänk på det här!

Du är inte ensam om att drömma om en altan nu när sommaren är här. Det finns flera fördelar med att bygga en altan. En altan gör så att vi kan njuta av sommarvädret och det är ett lätt sätt att få större ytor. Men innan du börjar bygga din altan är det bra att tänka igenom placering, material, underhåll och val av hantverkare.

Placering

Placeringen av altanen är viktig eftersom att det ska vara en trivsam plats att vistas på. De flesta vill ha kvällssol och att det ska vara lätt att ta sig till och från köket. Det är även trevligt om altanen ligger på en plats med fin utsikt. Tänk på att inte bygga en för stor altan i förhållande till ditt hus, det kan göra att helhetsintrycket inte blir så harmoniskt. Ett trädäck behöver inte ligga i anslutning till ditt hus, det kan tillexempel även ligga fritt i trädgården.

Material 

En altan byggs ofta av tryckimpregnerat trä, cederträ eller lärkträ. Det som är bäst och håller längst är tryckimpregnerat trä men det innehåller dock en hel del kemikalier, vilket gör att det inte är det mest miljövänliga alternativet. Många väljer istället cederträ eller lärkträ då de båda har en naturlig beständighet mot mögel.

Underhåll

En altan i trä behöver underhållas, det är viktigt att tvätta den årligen med tillexempel en högtryckstvätt. Om du använder en högtryckstvätt är det viktigt att du justerar så att trycket inte är för högt, vid för högt tryck kan träfibrerna skadas eller förstöras. Efter en ordentlig rengöring av träet är det viktigt att olja hela altanen. Denna typ av underhåll brukar man vanligtvis göra på våren.

Bygglov

För att bygga en altan kan du ibland behöva bygglov, det beror på hur du vill bygga altanen och vart din fastighet ligger. Ett vanligt trädäck i marknivå som är i direkt anslutning till huset kräver oftast inte bygglov. Kolla alltid med byggnadsnämnden i din kommun för att ta reda på om du behöver ansöka om bygglov eller inte. Även om altanen inte kräver bygglov är det viktigt att komma ihåg att den måste uppfylla kraven på hållfasthet och bärförmåga.
Kom ihåg att du har rätt att göra ROT-avdrag vid en tillbyggnad så som en altan om den är i direkt anslutning till ditt hus. Läs mer om hur du använder ROT-avdraget på bästa sätt i vårt blogginlägg här
 
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *