5 frågor och svar om golvvärme

Ska man välja vattenburen eller elektriskt golvvärme? Hur mycket kostar det? Hur blir det med elförbrukningen och värmekostnaderna påverkas de? Samt, kan man göra installationen själv eller behöver man ta in hjälp? I detta inlägg får du svaren!

Golvvärme är kanske inte något man en dag plötsligt bestämmer sig för att lägga in. Ofta så är det i samband med en större renovering av till exempel badrummet som man väljer att även lägga in golvvärme.

En fråga som ofta dyker upp är vad det kostar, vilket ofta beror på vilken typ av golvvärme du vill installera. Man brukar säga att vattenburen golvvärme är dyrare att installera men billigare i drift, medan elektrisk golvvärme är billigare att installera men däremot dyrare i drift.

Hitta hjälp via Dorunner

Oavsett vad så brukar golvvärme definitivt vara en väl värd investering. Att kliva upp på morgonen och sätta fötterna på ett varmt och behagligt golv är utan att överdriva, fantastiskt härligt. Du slipper även fula rör och radiatorer och kan lättare möblera rummet. Men vi förstår också att det finns en å annan fråga som dyker upp, och som även kan vara bra att få svar på innan ni väljer att installera golvvärme. Därför har vi listat fem snabba och vanliga frågor och svar som vi hoppas kunna hjälpa dig i valet av golvvärme.

1. Vattenburet eller el?

En av de första frågorna som brukar dyka upp är vilka olika golvvärmesystem som finns, och hur man ska tänka när man ska välja. De två golvvärmesystem som är vanligast förekommande är vattenburet system och elektriskt system. Enkelt sätt kan man säga att elektrisk golvvärme är bra när det gäller golv i mindre eller enstaka rum och utrymmen. Om du vill ha värme i alla rum i hela huset då är vattenburet ett bättre alternativ.

Elektrisk golvvärme är också enklare att installera, men dyrare i drift. Medan vattenburen är svårare att installera, men billigare att ha igång.

Vattenburen golvvärme

Vill du ha värme i golvet året runt eller bara under vinterhalvåret? Om det sistnämnda är att föredra så är vattenburen golvvärme att rekommendera. Den vattenburna värmen försvinner nämligen när värmen stängs av i huset under sommarhalvåret. Därför passar också vattenburet golvvärmesystem oftast bättre om du ska ha värme i alla golv i hela huset. Ett vattenburet golvvärmesystem ses dessutom som en mer långsiktig lösning eftersom det har en längre hållbarhet på upp mot 40 år, jämfört med elvärme som sägs hålla omkring 25 år.

Fördelar: Mer hållbart och billigare

Nackdelar: Svårare att installera och kontrollera exakt temperatur

Elektrisk golvvärme

Elektrisk golvvärme är brukar komma i form av en värmeslingor som antingen köps på matta eller lösa på rulle. Den elektriska golvvärmen är populär eftersom metoden för installation är både enkel, snabb och billig. Till skillnad från vattenburen är elektrisk golvvärme igång året om (om du väljer att ha det på såklart), och därför brukar detta vara ett mer populärt val när det kommer till utrymmen som badrum.

Värt att tänka på är dock att det elektriska systemet är dyrare att ha i drift, jämfört med den vattenburna. Framförallt i de tider vi lever i nu, när kostanden för vår elförbrukning är högre än någonsin. Fördelen med detta golvvärmesystem är dock att du mycket enklare kan reglera värmen med hjälp av en termostat. Du bestämmer alltså exakt temperatur för ditt golv, samt vilka rum du vill värma.

Fördelar: Enklare och billigare att installera, enkelt att reglera värmen

Nackdelar: Dyrare att ha i drift

Fråga en expert

Är du fortfarande osäker på vilken av dessa två typer av golvvärme som passar både dina behov och som passar ditt golv, så kan du alltid ta hjälp av en expert. Hos Dorunner kan du enkelt skapa ett uppdrag för att sedan komma i kontakt med proffsiga golvläggare som kan hjälpa dig med allt från installation till själva valet av golvvärmesystem.

2. Kan man ha golvvärme överallt?

Du kan lägga värmegolv på de flesta typer av golv, till och med under trägolv. Om du vill ha golvvärme under trägolv är det dock viktigt att du pratar med din leverantör för att säkerställa att det är ett träslag som klarar av värmen. Bok och lönn är två exempel på träslag som bör undvikas.

3. Sänker det värmekostnaderna?

Den största anledningen till golvvärme är att det är skönt och behagligt att stå och gå på. Men det kan också sänka värmekostnaderna enligt teorin att ”om fötterna är varma blir resten av kroppen varm”. Att ha golvvärme och en behaglig temperatur på golvet gör att vi kan sänka andra radiatorer i närheten och på så sätt spara in på pengar.

Så som svar på frågan ”är det ekonomiskt med golvvärme?” är svaret ja… oftast. Om du bara använder golvvärmen som ett extra värmesystem utöver övriga radiatorer så kommer det att öka dina elkostnader. Men om du däremot kan värma upp rummen med hjälp av golvvärme, och på så vis kunna sänka temperaturen på element eller kanske till och med stänga av all annan värme i samma rum, ja då kommer det innebära en bra kostnadsbesparing för dig.

4. Kan man installera golvvärme själv?

Delar av jobbet kan man göra själv om man känner att man är någorlunda händig och känner att man har bra koll. Däremot krävs en fackman för att installera både den elektriska och den vattenburna golvvärmen. Badrum kräver till exempel en Säker Vatten-installation och där kräver många försäkringsbolag att jobbet utförs av fackman för att försäkringen ska vara giltig. När det kommer till elvärme så är det också enligt Elsäkerhetsverket endast en behörig elinstallatör som får lov att installera värmekabel och värmefolie på 230V. Kolla in vår Certifikatguide för att lära dig mer om vilka regler som gäller och vilka certifikat som krävs vid olika typer av jobb.

5. Vad kostar det?

Flera faktorer påverkar priset

Att ge ett exakt pris för golvvärme är svårt eftersom det är beroende av flera olika faktorer så som i vilket rum du ska ha din golvvärme (om det är i hallen, badrummet, köket osv), vilken typ av golvvärme du lägger (vattenburen eller el), vilka förutsättningar just ditt golv har samt hur stor del av jobbet du planerar att utföra själv.

Prisuppskattning installation

Men för att ändå ge dig en ungefärlig prisuppskattning (mellan tummen och pekfingret) så brukar man säga att:

  • Vattenburen golvvärme kostar någonstans runt 800 kronor per kvadratmeter.
  • Och elektrisk golvvärme på omkring 500 kronor per kvadratmeter.
     

Genom att skapa en offertförfrågan hos Dorunner kan du enkelt få en första uppskattning av kostnaderna.

Hitta rätt installatör – Dorunner hjälper dig​

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför installationen av ditt nya värmesystem löser vi på Dorunner det åt dig. 

Vi matchar ihop dig med proffsiga installatörer och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. På så vis kan du i lugn och ro jämföra och välja det företag som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat installatörer och andra hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Vad kostar elektrisk golvvärme att ha igång?

För att räkna ut kostaden för din elburna golvvärme så kan vi utgå från att den generella förbrukningen på 150 kwh – 300 kwh/m2 per år.

Säg att du också har en elkostnad på 1kr/kwh, då kan det se ut som följande:

Kostnad1 KVM10 KVM20 KVM50 KVM
Per år150 – 300 kr1 500 – 3 000 kr3 000 – 6 000 kr7 500 – 15 000 kr
Per mån (i snitt)12,50 – 25 kr125 – 250 kr250 – 500 kr625 – 1 250 kr

 
Detta är dock bara en uppskattning, tänk på att det finns en hel del faktorer som också kommer att påverka priset, Så som; 

  • Hur mycket värme du använder per en dag, är det bara på morgonen eller är det hela dagen?
  • Om du har värmen på året om eller bara under vintermånaderna
  • Hur mycket möbler du har stående på golvet
  • Om du stänger inne värmen eller inte, det vill säga om du till exempel har golvvärme i badrummet, stänger du då dörren till badrummet eller låter den stå öppen?

Slipp göra jobbet själv

Det är mycket som kan gå snett vid installation av golvvärme och dessutom finns det en hel del regler att förhålla sig till, därför är alltid rekommendationen att ta in hjälp till hela processen, så du vet att det går rätt till. Dessutom kan det ju vara ganska skönt att låta experterna ta hand om det, så att du får extra tid till annat.

Om du har golvvärme som slutat att fungera

Oftast är det bara termostaten som behöver bytas. Det görs relativt enkelt av en elektriker. Och beroende på om det är vattenburen eller elburen golvvärme är det lite olika mycket arbete som behöver göras.  

Hos oss kan du enkelt boka en elektriker direkt till ett fast pris för byte av din termostat. Då ingår garanti och försäkring och du kan känna dig trygg med att arbetet utförs av en elektrikerfirma som är registrerad hos Elsäkerhetsverket.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

Vi rekommenderar att ta in flera offerter från certifierade installatörer för att enkelt jämföra dem mot varandra.

Fler artiklar inom Värme & Golv

Därför ska du installera jordfelsbrytare

Upptäck vikten av jordfelsbrytare för hemmets säkerhet och hur de minskar elektriska risker och brandfara. Vilka regler gäller och vad kostar det att installera jordfelsbrytare? Vi tittar närmre på det i den här artikeln.

Läs mer »
Stenplattor med golvvärme i badrum

5 frågor och svar om golvvärme

Ska man välja vattenburen eller elektriskt golvvärme? Hur mycket kostar det? Hur blir det med elförbrukningen och värmekostnaderna påverkas de? Samt, kan man göra installationen själv eller behöver man ta in hjälp? I detta inlägg får du svaren!

Läs mer »
elburen golvvärme under trägolv

Vad är kostnaden för golvvärme?

Det är ingen hemlighet att kostnaden för att installera elektrisk eller vattenburen golvvärme kan vara hög. Pris för arbete som dessa är alltid svåra att bena ut, men här ska vi göra vårt bästa för att hjälpa dig som vill eller ska lägga golvvärme.

Läs mer »

Att tänka på när du väljer smarta hem system

Har du någonsin drömt om ett hem där lamporna tänder sig själva, gardinerna sveper ner med elegans, och kaffebryggaren vaknar före dig för att servera det perfekta morgonkaffet? Välkommen till smarta hem, där teknik möter komfort på ett sätt som inte ens Tony Stark skulle tacka nej till.

Läs mer »
Eluttag utomhus med timer

Eluttag utomhus – det här bör du tänka på

Att tända grillen, slå på utebelsyningen eller infravärmen ute i trädgården eller uteplatsen är något som höjer stämningen och gör att man kan, och vill, nyttja uteplatsen under större delar av året. En förutsättning för att kunna fixa stämningen är praktiska eluttag utplacerade på rätt ställen.

Läs mer »