3 tekniker – så får du ett ja snabbare

Ofta så träffar en uppdragsgivare flera olika tjänsteleverantörer innan de bestämmer sig för vilka som ska få jobbet. Det gäller att vara snabb när uppdraget dyker upp och inge ett förtroende hos uppdragsgivaren. Man kan lätt tro att förhandlingstekniker inte är värda att känna till för företag inom ROT-/RUT-branschen, men faktum är att entreprenörer i alla branscher och i alla stadier kan ha nytta av förhandlingstekniker.
Knepen behöver inte bara vara när ni ska landa uppdragen hos uppdragsgivaren, utan är även nyttiga att ha med sig om ni till exempel ska ingå partnerskap, vid inköp av nya redskap etc. Ett annat tillfälle där det är nyttigt att känna till förhandlingstekniker är för att själv kunna försvara sig mot dem när din motpart använder dem.

1. Fokusera på motparten

Det är lätt att se till ens egna behov före motpartens, men faktum är att båda behöver vara nöjda för att samarbetet ska fungera och vara långvarigt. Innan själva förhandlingen, ta lite tid och fundera igenom vad ni vill ha ut av den. Sätt ett mål! Fundera sedan på vad ni tror att motparten skulle bli nöjd med. Fundera även ut vad ni skulle kunna ge efter på: hur mycket kan ni gå ner i pris? Kan ni bjuda på något extra så att motparten känner sig extra nöjd, t.ex. städprodukter eller sophanteringen?

2. Fråga uppdragsgivaren hur de vill gå vidare

Ställ frågan rakt ut: hur önskar ni gå vidare? Känner ni att uppdragsgivaren är osäker eller att de vill prata med andra innan de bestämmer sig, fråga då vad det är som får dem att tveka och vad ni skulle kunna göra för att få dem att jobba med er. På det sättet lär ni er mer om vad som är viktigt för uppdragsgivaren och om ni har möjlighet att uppfylla deras önskemål.

3. Erbjud extra för beslut inom 24h

Det är inte alltid helt lätt när en uppdragsgivare har svårt att ta ett beslut. Om de inte tar ett beslut på plats så återkommer de kanske inte överhuvudtaget och då går affären förlorad. Erbjud dem därför något extra om de tar ett beslut inom 24h. Det kan vara en rabatt eller ett extra mervärde som får uppdragsgivaren att tippa över till ja-sidan och anlita er.

Vill du få fler kunder?

Skärmavbild 2017-10-18 kl. 10.37.40

1 comment on “3 tekniker – så får du ett ja snabbare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *