Dessa försäkringar bör du ha när någon jobbar i ditt hem

Att kolla upp vilka försäkringar man bör ha när hantverkare jobbar i ens hem är vanligt att missa, men är trots det viktigt om olyckan skulle vara framme. En vanlig hemförsäkring har nästan alla hushåll idag men det kan vara en bra idé att ringa till ditt försäkringsbolag för att säkerställa att du är helt täckt om någonting skulle hända. Berätta för försäkringsbolaget vilken typ av arbete som kommer utföras då olika typer av tilläggsförsäkringar kan krävas.
Vi har samlat de viktigaste försäkringarna att tänka på. En del som tjänsteföretaget borde ha tecknat samt andra som du som uppdragsgivare borde teckna.

Lämna ut nyckel

Ring alltid ditt försäkringsbolag innan du lämnar ut din nyckel till någon. Dubbelkolla även tjänsteföretagens policy innan du väljer att anlita dem. Att lämna ut din nyckel kan innebära att hemförsäkringen inte täcker förlusten/skadorna vid eventuell stöld eller skadegörelse.

Ansvarsförsäkring

En ansvarsförsäkring ingår ofta i den företagsförsäkring som tjänsteleverantören ska ha då den täcker eventuella skador orsakade av företaget samt om ett skadeståndskrav skulle uppstå. Däremot finns det en heldel specialanpassade ansvarsförsäkringar för tex byggkonstruktörer samt arkitekter. Be att få se företagets försäkringsbrev och se att de faktiskt har en ansvarsförsäkring innan du anlitar dem.

Byggfelsförsäkring/Nybyggnadsförsäkring

En byggfelsförsäkring kan vara bra att ha när du gör större projekt där fel inte alltid visar sig under byggnationens gång, så som fuktskador eller liknande. Den gäller för fel i byggnadens konstruktion, material eller utförandet av arbetet samt upptäcks inom 10 år från slutbesiktningen. Denna försäkring var tidigare obligatorisk men detta krav togs bort 1 juni 2014.

Färdigställandeskydd

Ett färdigställandeskydd är ett bra skydd för dig om du anlitar ett tjänsteföretag som går i konkurs innan jobbet är färdigställt. Färdigställandeskyddet täcker då kostnaderna så att projektet kan slutföras.

Källa: If, Boverket

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *