"Städyrket är inget att skämmas för"

FullSizeRender
I över 20 år har Beatrice jobbat inom städbranschen. Med sin långa erfarenhet har hon hunnit med att städa alltifrån sjukhus, tungindustri, sanering, golvvård, flyttstäd och storstädningar. Hon är utbildad inom det mesta som har med städning att göra och har gått bland annat gått utbildningar inom grundstäd, kemikalier, flytt, stor, golv, maskiner, sanering. Hon är idag internlärare och utbildar inom kundbemötande och service. Hon är den som alla kollegor kommer till när de har frågor. 
Idag jobbar hon framförallt inne på Samhalls kontor i Örebro där hon är Kvalité och miljökoordinator för sitt distrikt, i och runt Örebro. Hennes jobb innebär arbetsmiljöronder, organisering, programmering av Excel-filer och att allmänt få till organisering så att det fungerar i hela distriktet. Alla dagar ser olika ut och kan innehålla allt ifrån att hon åker ut som driftledare, jobbar med områdeschefen, åker till nya objekt och gör mijöronder.
– Jag har ett väldigt roligt jobb.
Ibland kan hon dyka in som driftledare där det uppstår ett problem. Det kan handla om allt ifrån att man är osäker kring vad för material som behövs på plats eller om Samhall och kund inte är riktigt överens om vad som gäller.
– Då kan jag snabbat åka ut och se vad problemet är innan det blir ett problem, berättar Beatrice.
Beatrice kommer från Luleå men bor i Örebro. Hon påbörjade en utbildning inom datateknik på Luleå Tekniska Universitet men valde efter ett par år att avbryta studierna och flytta till Västmanland för att jobba. Sedan 2010 jobbar hon på Samhall och där får hon jobba med det hon älskar mest – problemlösning. Hon får ofta programmera Excel-filer som flera i företaget använder.
– Med mina programmerade Excel-filer frågar ofta mina kollegor hur jag gör men det är ju som Suduko! Du vet vad du har och vad du inte har, det är bara bitarna mellan som du saknar. Det är ren problemlösning!
Det var områdeschefen i Karlskoga som nominerade Beatrice till CLEAN Bright Awards. Hon berättar att det kom som en stor överraskning och att det tog ett par veckor innan hon kände att hon förstod vad som hände och vad det här betyder. Det är en glad och stolt Beatrice som berättar att tanken som har återkommit hos henne är:

 Oj är jag så här bra? Jo men det är jag nog.

– Det har inte ens funnits på världskartan för mig, berättar Beatrice.
Humöret har däremot varit på topp ända hon fick veta att hon var nominerad och nu är siktet inställt på finalen 26 september. Nu blir hon mer och mer nervös ju närmare prisutdelningen hon kommer. Däremot är nominering någonting hon kommer jag bära med sig hela livet, oavsett vart det tar vägen.
Vad tror du är det viktigaste som du har gjort för att bli nominerad?
– Om jag får skryta så är jag bra på att hitta lösningar och inte bara fastna i problemet. Fungerar det inte första gången så provar jag igen.
Beatrice har ett tips till andra som vill bli Årets Städare 2018 och det är att känna stolthet.

Att göra sitt bästa. Lära sig mer om det du gör och inte bara göra som man har blivit tillsagd, lära dig varför du gör det här. Städyrket är inget att skämmas för. Vi är grundstommen inom alla företag, ingen kund kommer trivas på jobbet om det är smutsigt. Det är det vi som fixar. Var stolt och bli duktig på det du gör.

Nomineringen:
Beatrice Degerman har nästan alla städutbildningar som finns. Hon behärskar alla maskiner och kan det mesta om golvvård, och hon vet hur man använder kunskaperna i praktiken. Hon har ensam sett till att Samhall i Örebro ligger i framkant vad gäller arbetsmiljöronder och kvalitet. Beatrice styr upp och hjälper till ute på objekten och utbildar samtidigt både gamla och nya medarbetare. När man tror att superlativen tagit slut måste man även förundras över hennes administrativa kunskaper.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *