Hon kan bli Årets Städare

Jag går in på Solna strandväg 96, ett av Vasakronans fastigheters enorma entré. Det är eftermiddag och det är ett stort lugn som har lagt sig, folk är på väg att gå hem. Längre fram ser jag en kvinna som vänligt visar en man framåt och som vinkar hej då. Det är Uraiwan, en av finalisterna till Årets Städare.
Uraiwan flyttade från Thailand till Sverige 2002 för kärlekens skull. 2005 började hon jobba som städerska och städade då kontor men jobbar sedan 2015 på Global fastighetsservice. Varje dag är Uraiwan på jobbet kl.05:45, hos kunden Rehabakademin i Sundbyberg. En kund som hon själv fixade åt Global fastighetsservice.
Mona på rehabakademin berättar att de länge haft väldigt svårt att hitta någon som är riktigt bra på att städa och att städningen är extra viktig hos dem då de hanterar patienter. Hon såg Uraiwan städa i trappuppgången och bjöd en dag med henne upp på en kaffe på kontoret. Mona ringde till Global fastighetsservice och sedan den dagen börjar Uraiwan alltid sin dag där.

Jag har med tidigare städare och städerskor alltid varit tvungna att ringa tillbaka till städbolaget för att någonting har missats. Men aldrig med Uraiwan.

IMG_4964
När hon har städat klart på Rehabakademin så rör hon sig bort till Vasakronan på Solna Strandväg. Där städar hon entrén och alla trappor. Hon ser även till att toaletterna ser snygga ut, att fönsterlister är dammade och att alla fönster ser bra ut. Hennes teknik innefattar att jobba uppifrån och ner och det viktigaste först, sen försöker hon alltid hinna med några extragrejer.

Viktigast är golvet, mattor och det som man kan se är smutsigt och som gör mycket för intrycket. Extra är sen detaljerna och kan till exempel vara att jag alltid viker pappret inne på toaletten till en trekant för att det ska kännas extra lyxigt.

Men hennes dag slutar inte där, hon forsätter och städar sedan inne på trafikverket som ligger vägg i vägg med Vasakronan. Därefter går hon längre ner på gatan och städar ytterligare några entréer innan hon kör avslutningsvändan på Vasakronan.
Jag frågar henne hur hon hinner med allting och fortfarande hålla sån hög kvalité på sin städning. Uraiwan skrattar och berättar att det är en väldigt vanlig fråga som hon får men menar att det är hennes teknik som gör det möjligt. En teknik som hon jobbat fram under flera år.
Att vara en finalist till priset Årets Städare är hon oerhört stolt över. Hennes framgångsrecept ligger i att samtidigt som städningen ska bli felfri, är hon social och trevlig. Uraiwan berättar att hon städar med hjärtat och varje dag vill göra sitt bästa, belöningen kommer när kunderna berättar att de är nöjda.
Inför prisutdelningen 26 september i Jönköping känner hon sig spänd och nervös men samtidigt väldigt glad. Hon kommer åka dit med sin arbetsgivare Global fastighetsservice som också är de som nominerat henne till priset.
Till andra som vill vinna Årets Städare nästa år har hon en hälsning.

Varje dag när du jobbar, gör ditt bästa. Gör det viktigaste först och gör sedan det lilla extra. Innan du är klar så kontrollera alltid att du gjort det du ska och att det blivit rätt.

Uraiwans nominering:

Uraiwan Lapkhunthod har hög yrkesstolthet och städkunskaper utöver det vanliga. Hon städar flera olika typer av objekt och anpassar med bravur städmetod efter behov. Med sin arbetsglädje och professionella arbetssätt har hon, på eget initiativ, knutit till sig en ny kund som lagt märke till hennes servicenivå. Uraiwan vill alltid utveckla sitt arbetssätt och är nyfiken på nya metoder. Hennes framåtanda och positiva inställning smittar av sig på både kollegor och andra i hennes omgivning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *