Så vet du att en tjänsteleverantör är seriös

Idag finns det hundratals tjänsteföretag som alla konkurrerar om samma kunder. Konkurrensen är hård och det finns massvis med bolag att välja på. Googla på badrumsrenovering Täby så får du tusentals resultat inom några sekunder. Hur vet du vilka företag som är seriösa? Är det de som kommer med kostym? De som skickar offerten inom 2 timmar? I den här artikeln får du 10 tips på hur du kan ta reda på om tjänsteföretaget är seriöst eller inte!

Googla

Ett bra första steg är att Googla tjänsteföretagen som du funderar att ingå avtal med. Bara genom att Googla ett bolag kommer att kunna ge dig mycket värdefull information. Finns det några trådar i forum om företaget? Länkar något annat seriöst företag till detta tjänsteföretaget? Finns de med i något blåsväder i medierna?

Gå igenom hemsidan och Facebook

Att snabbt kolla igenom hemsidan kan ge dig en första känsla över om bolaget är seriöst eller inte. Finns alla nödvändiga kontaktuppgifter? Adress? Mejladress? Telefonnummer? Finns det ingen sådan information finns det skäl till tvivel.
Sociala medier har gjort de möjligt för konsumenter att komma närmare företagen. Plötsligt kan vi visa tusentals andra vad vi tycker om ett bolag i ett enda inlägg. Därför är Facebook en ypperlig plats för att ta reda på om ett tjänsteföretag är seriöst eller inte. De allra flesta har idag en Facebook-sida och här kan tidigare kunder skriva på företagets vägg och även lämna en rekommendation och recension om företaget.

Använd Konsumentverket

Att kolla hur många anmälningar företaget har hos Konsumentverket (KO) är ett väldigt bra sätt för att försäkra sig om ett tjänsteföretags seriositet. Du kan både söka på specifika ärenden och söka på anmälningar.

Använd allmänna reklamationsnämnden

Allmänna reklamationsnämnden, ARN, är en myndighet dit missnöjda kunder kan vända sig för att lösa en tvist mellan konsument och företag.
Ett företag som har mycket anmärkningar via ARN inger ingen större trygghet, och rimligen sätter detta käppar i hjulet för ditt förtroende. Använd Google och skriv ”ARN ’företagets namn’” eller ”ARN anmälan ’företagets namn’”.

Använd svarta listan

Hemsidan Råd&Rön, utgiven av Sveriges Konsumenter, är också fördelaktig när du ska ta reda på om tjänsteföretaget är seriöst eller inte. Där sammanställs nämligen en svart lista på företag att undvika, på företag som struntar i att följa ARN:s beslut om hur tvister med kunder bör lösas.
Svarta listan är ett gediget journalistiskt arbete och uppdateras två gånger per år med sådan precision att vissa företag hellre pungar ut pengar till den missnöjda kunden än att hamna på listan.
Företagen hamnar inte bara på en lista, utan på en karta på Råd&Röns hemsida. Där är företagen geografiskt markerade och kan sorteras utifrån kommun/land eller bransch – allt för att ge dig snabbare och smidigare svar på dina frågor.

Kolla redovisningen

Använd sidor så som allabolag.se. Där kan du gratis se bolagshistorik, bolagsmän, siffror och annat som kan vara värdefullt i din jakt på mer information. Det är också möjligt att ta en fullständig kreditupplysning, men detta kostar några kronor.

Kolla omdömen

Det finns fler sidor som är till för att få en uppfattning om vad andra tyckt om tjänsteföretaget. Kolla därför sidor så som Trustpilot och Reco och se om de har fått några negativa omdömen som sticker ut och som tyder på att bolaget är oseriöst.

Är företaget certifierat?

Det är viktigt i renoveringar att bolaget är certifierade för att göra den typen av renovering som du ska göra. Ska du till exempel göra om ett badrum så är det viktigt att kolla så bolaget har alla nödvändiga certifikat.  I detta fallet att de är certifierade för våtrum, det kan du kolla upp här.  Är det en elektriker du vill anlita så kan du kolla upp dem på elsäkerhetsverket där de måste vara registrerade. Är de inte registrerade där så är det ett oseriöst bolag.

Kontakta företaget

Alla företag fungerar olika, men något som kännetecknar de flesta seriösa är en god kundservice. Med detta menas trevligt bemötande och snabba svar på dina frågor.
Klicka dig fram till företagets kontaktsida och tveka inte att dra iväg ett mejl eller ringa ett samtal. Är de otrevliga så är det antagligen inget företag som du vill ingå ett avtal med.

Använd tjänsteförmedling

Känns det för krångligt? Genom att använda sig av tjänster så som dorunner.se slipper du göra jobbet för att säkerställa att ett tjänsteföretag är seriöst. Här skriver du endast in vad du önskar få hjälp med så kommer högst fem godkända hantverkare att kontakta dig inom kort.
Skärmavbild 2017-07-04 kl. 11.37.49
 
 

3 comments on “Så vet du att en tjänsteleverantör är seriös

  1. Totalt värdelöst! Två företag svarade att dom var intresserade och skulle kontakta mig. Ingen av dom gjorde det och svaren var automatgenererade. Inget verkligt intresse alltså.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *